Пожалуйста или Регистрация для создания записей и тем.

Регламент проведения Чемпионата.

 

R E G U L A M E N T

Campionatul Republicii Moldova la pescuit sportiv de răpitori la spinning din barcă

 

«APROBAT» «ELABORAT»
Federația Națională de Pescuit Sportiv din Republica Moldova Liga de Spinning
Președinte Președinte
Moroz Serghei Melnic Sveatoslav
______________ ______________
«___» __________________ 2022 «___» __________________ 2022

 

  1. Scopuri și obiective

1.1. Popularizarea pescuitului sportiv.

1.2. Îmbunătățirea gradului de calificare, îmbunătățirea tehnicii de utilizare a echipamentului modern.

1.3. Întărirea legăturilor de prietenie și schimbul de experiență între sportivii din Republica Moldova.

1.4. Determinarea celor mai pregătiți sportivi – candidați la echipa națională a Moldovei pentru a concura în competiții internaționale.

1.5. Determinarea câștigătorilor și premianților concursului.

  1. Statutul și natura competiției

2.1. Competițiile se desfășoară sub egida  Federației Naționale de Pescuit Sportiv din Republica Moldova și nu sunt comerciale.

2.2. Locul și ora competiției, zona de pescuit, lungimea și împărțirea acesteia în zone (dacă este necesar), precum și durata tururilor sunt stabilite de organizatori și reglementate de Regulamentul competiției și se identifică pentru fiecare etapă în parte, regăsindu-se în anexa Nr1 a regulamentului dat.

2.3. Competițiile se desfășoară în clasament pe echipe.

  1. Condiții de admitere la participare

3.1 Înregistrarea prealabilă a echipelor și acceptarea cererilor se efectuează pe site-ul http://www.lsm.md și e-mail spinning.moldova@gmail.com

Cererea de participare la concurs trebuie să indice:

- Denumirea echipei, orașul pe care îl reprezintă;

-NUMELE COMPLET (în grafia latină), anul nașterii fiecăruia dintre membrii echipei (inclusiv cei de rezervă), căpitanul echipei și informația de contact;

- informații tehnice (construcția și lungimea, capacitatea motorului) a bărcii planificate pentru a fi utilizate de fiecare echipă;

Întrebări referitoare la regulament, reguli, organizare, cererea de participare etc. pot fi adresate în rubricile corespunzătoare a site-ului http://www.lsm.md/, precum și prin telefonul de contact al organizatorilor indicat în anexa Nr1 a curentului regulament.

3.2. Termenul limită pentru acceptarea cererilor de participare este cel târziu cu o săptămână înainte de începerea concursului.

 

Notă: În caz de condiții meteorologice nefavorabile sau alte circumstanțe de forță majoră, organizatorii își rezervă dreptul de a amâna data sau locul competiției.

  1. PARTICIPANȚII EVENIMENTULUI SPORTIV

4.1. Echipele din toate regiunile Republicii Moldova, precum și echipele străine, au permisiunea de a participa la competiție.

Componența echipei (echipajul) - 2 persoane, suplimentar poate fi înscrisă încă o persoană de rezervă.

4.2. Numărul echipajelor poate fi limitat, vezi anexa Nr.1.

4.3. Participanții plătesc taxe de înscriere, din care se formează fondul pentru remunerarea arbitrului, achiziționarea atributelor necesare, precum și costurile asociate direct cu desfășurarea competiției. În cazul excesului de fonduri, soldul este transferat pentru premierea câștigătorilor.

4.4. Mărimea taxei de înscriere este stabilită suplimentar pentru fiecare etapă și este anunțată în anexa Nr.1 a Regulamentului. Taxele de înscriere sunt acceptate de organizatorii competiției în orice moment, fie la depunerea cererii de participare sau la sosirea participanților la locul competiției, în momentul înscrierii.

4.5. Toți participanții trebuie să dețină un permis de pescuit valabil, dacă bazinul unde se desfășoară competiția prevede un asemenea permis.

4.6. Participanții acoperă personal toate cheltuielile legate de transport, cazare și alimentare.

4.7. Participanților (echipelor) li se atribuie un număr de înregistrare, care va servi drept permis la participare și un atribut pentru identificarea echipajului. Doar persoanele cu vârsta peste 18 ani au dreptul să participe la concurs. Persoanelor de la 16 la 18 ani li se permite să participe cu permisiunea scrisă a părinților lor numai dacă unul dintre părinți este membru al echipajului.

4.8. Concurenții trebuie să posede toate permisele și documentele de înregistrare pentru barcă și motorul cu care participă. Este permisă utilizarea motoarelor exterioare fără limitarea puterii.

Barca trebuie să fie echipată în conformitate cu standardele de echipare specificate în biletul naval, inclusiv echipamentele de salvare (salvatoare, veste de salvare). Pot fi utilizate echipamente și tehnici moderne de navigare.

Toți concurenții trebuie să știe să înoate. Confirmarea capacității de a înota se face personal, de către fiecare dintre concurenți la depunerea cererii de participare.

4.9. Sportivii se obligă să verifice starea bărcii proprii sau închiriate și a echipamentului acesteia înainte de a merge la antrenament sau competiție. 

4.10. Participanții sunt obligați să permită comisiei de arbitraj accesul în barcă pentru a verifica orice act necesar, starea și dotarea bărcii, mai ales atributele de siguranță și conținutul livewell-ului.

4.11. Proprietarii de bărci cu motor sunt obligați să cunoască și să respecte Regulile actuale pentru utilizarea ambarcațiunilor pe bazinele acvatice din Moldova.

4.12. Participanții la competiție vor suporta consecințele rezultate din încălcarea regulilor de conduită pe apă, regulilor de siguranță, regimului sportiv, normelor de comportament în locurile publice.

4.13. Doar mebrii clubului sportiv care au achitat cotizația de membru pot participa la calcularea rating-ului anual și formarea selecționatei pentru competițiile mondiale.

TEHNICA SECURITĂȚII, SIGURANȚĂ PE AMBARCAȚIUNI PENTRU PARTICIPANȚII CAMPIONATULUI DE PESCUIT CU SPINNINGUL DIN BARCĂ.

      Participanții la Campionat sunt obligați să respecte „REGULILE privind utilizarea ambarcațiunilor, a motoarelor cu jet și/sau a ambarcațiunilor cu motoare exterioare, aprobate de Inspectoratul de Stat al Flotei Navale a Republicii Moldova , precum și cerințele de siguranță enumerate mai jos.

La bordul ambarcațiunii:

  1. Este strict interzis consumarea băuturilor alcoolice.
  2. Este interzis aflarea într-o stare de intoxicație alcoolică.
  3. Este interzisă deplasarea sub orice forma în barcă în timpul deplasării acesteia.
  4. Este interzisă agitarea sau clătinarea intenționată a ambarcațiunii.
  5. În timpul deplasării ambarcațiunii, este interzisă atârnarea în afara corpului bărcii a brațelor, picioarelor sau alte părți ale corpului.
  6. Participanților le este interzis să se așeze pe marginea ambarcațiunii în timpul deplasării acesteia.
  7. În timpul deplasării ambarcațiunii, este interzis să stea în picioare.
  8. Toate persoanele care se afla în barcă trebuie să aibă veste de salvare.
  9. Fiecare membru al echipei trebuie să monitorizeze constant posibila scurgere de apă în ambarcațiune și, dacă este posibil, să efectueze în mod independent drenarea.
  10. Este strict interzis să vă scufundați de pe o ambarcațiune și să înotați în locuri netestate și care nu sunt destinate înotului.
  11. Capacitatea de încărcare a ambarcațiunilor utilizate de echipe trebuie să fie de cel puțin 2 persoane (conform datelor pașaportului tehnic).
  12. Este strict interzis ca echipajele să se oprească pentru pescuit la o distanță mai mică de 50 de metri de orice obiect aflat sub tensiune electrică (linii electrice, transformatoare, catarguri de rețea ale liniilor de înaltă tensiune etc.)

Echipajul bărcii este obligat să vină în ajutorul echipajului unei alte bărci aflate în primejdie.

                            Acțiuni în caz de furtună:

  1. Furtuna începe înainte de startul manșei.

Participanții trebuie, la comanda arbitrului, să coboare din bărci, iar ora de start este amânată. Dacă condițiile meteorologice permit continuarea competiției în cadrul programului planificat, competiția poate fi reluată sau scurtată ca durată (cel puțin 2 ore).

      Dacă condițiile meteorologice nu se îmbunătățesc sau programul planificat nu permite continuarea competiției (ramân mai puțin de 2 ore dupa program), în acest caz rezultatele rundei vor fi anulate.

  1.  Furtuna începe în timpul manșei competiției.

   În acest caz, la indicația arbitrului, pescuitul este oprit imediat (indicația este dată de arbitru principal sau liniar, modul de comunicare în caz de situații excepționale se stabilește și anunță de arbitrul principal,de exemplu sms, group chat, semnale sonore daca suprafața acvatica permite etc), în timp ce lansetele sunt așezate într-o poziție orizontală la distanța maximă posibilă de sportivi. Dacă condițiile meteorologice permit, turul poate fi reluat; în acest caz, indicația de a continua pescuitul este dată la fel de arbitru de principal sau liniar.

 

  1. Organizare și arbitraj

5.1 Organizatorii competiției:

Clubul sportiv Liga de Spinning a Moldovei, membru a Federației Naționale de Pescuit Sportiv.

5.2. Conducerea generală și pregătirea competiției se realizează de către comitetul de organizare, format din membrii clubului menționați în anexa Nr.1.

5.3. Desfășurarea și arbitrajul se efectuează de către comisia de arbitraj în conformitate cu Regulamentele competiției și mențiunile indicate în anexa Nr.1 a etapei în vigoare.

Arbitrul principal al competiției și componența comisiei de arbitri sunt stabilite în prealabil și aprobate de FNPS din Republica Moldova. Numărul de arbitri este stabilit în funcție de necesitate și de numărul de participanți.

Informațiile privind componența comisiei de arbitri sunt publicate în anexa Nr.1. a Regulamentului dat.

5.4. Arbitrii exercită controlul asupra acțiunilor participanților, colectează și prelucrează rezultatele participanților, totalizează rezultatele și desfășoară decernarea câștigătorilor. Controlul asupra activității arbitrilor  este efectuat de arbitrul principal al competiției. În caz de detectare a unei situații de arbitraj  loiale sau, dimpotrivă, arbitraj excesiv de dur față de participanți, arbitrul este supus înlocuirii și descalificării.

5.5. Pe parcursul întregii etape, arbitrii  au dreptul să se apropie și să acosteze la orice barcă a concurenților pentru a monitoriza respectarea regulilor competiției și a prevederilor prezentului regulament.

5.6. Membrii comisiei de arbitri sunt obligați să respecte „REGULILE privind utilizarea ambarcațiunilor  dotate cu motoare cu jet sau exterioare”, aprobate de Inspectoratul de Stat al Flotei Navale din Republica Moldova, precum și dispozițiile prezentului regulament referitoare la respectarea normelor de siguranță pe apă.

  1. REGULILE CONCURSULUI

6.1. Pescuitul se efectuează cu o lansetă echipată cu nu mai mult de o nălucă artificială. Se permite folosirea a oricărui echipament  de pescuit (lansete de orice lungime, mulinete, fir de pescuit, năluci doar artificiale). Se permite de avut un număr nelimitat de echipamente și accesorii de rezervă.

Sunt permise numai năluci artificiale. Pentru pescuitul cu năluci moi, este permisă utilizarea cârligelor cu greutate fixată rigid sau pivotant. Nălucile pot fi echipate cu până la trei cârlige simple, duble sau triple.

Este permisă utilizarea sonarelor, navigării GPS, cart plotere și hărți electronice.

6.2. Fiecare echipă care participă la competiție folosește o barcă separată, nu se admite schimbarea bărcilor între echipe.

6.3. Locul de start / final  este stabilit de comisia de arbitri și anunțat la întâlnirea căpitanilor înainte de concurs.

6.4. Până la începerea rundei, participanții la competiție pleacă cu bărcile de la mal și se deplasează la punctul de start. Ajungând la punctul de startare, participanții la competiție, dacă este posibil, se aliniază într-o singură linie, fără a se interfera unul cu celălalt, și se opresc.

6.5. Ordinea de pornire este determinată prin tragere la sorți între echipe și starteaza în ordine crescătoare perechi. Manșa secundă în ordinea descrescătoare.

Dacă dintr-un anumit motiv o echipă nu începe în numărul de perechi stabilit, automat trece la coada listei tragerei la sorți a manșei curente.

Orice deplasare a bărcilor cu motor în zona „Start/Final” are loc la o viteză de pțnă la 5km/h. Este strict interzisă deplasarea bărcilor în glisaj pe porțiunea stabilită.

6.6. Zona Start/Final constă dintr-un coridor de pornire marcat de patru. După semnalul arbitrului, sportivii ale căror numere de plecare au fost strigate de către arbitru pornesc din coridorul de start marcat de geamanduri, abea după ce echipa trece de geamanduri se poate deplasa cu viteză nelimitată. Viteza de deplasare în zona „Start/Final” nu depășește 5 km/h. Pentru ca arbitrul să înregistreze finalizarea sportivilor, aceștia trebuie să treacă linia dintre geamanduri și să intre în coridorul „Start/Final”. Ora de sosire pentru echipaj va fi timpul de trecere a liniei dintre oricare două geamanduri.

6.7. Este permis să înceapă pescuitul imediat după semnalul „Start” după părăsirea perimetrului stabilit pentru start/final. Locul de pescuit ales este cel din care sportivul a făcut primul lanseu a nălucii în apă și a început să pescuiască. Începutul pescuitului în locul ales se consideră momentul în care năluca este lansată în apă.

Echipajul  își poate ancora barca în locul de pescuit ales sau nu.

În cazul în care apare o dispută între sportivi la alegerea unui loc de pescuit, avantaj are echipa care a îndeplinit prima una din 2 cerințe, a început să pescuiască sau a ancorat prima barca.

6.8. În limitele zonei de pescuit stabilite de organizatori, participanților la competiție li se permite să schimbe locurile de pescuit de un număr nelimitat de ori, totuși, astfel încât să nu fie mai aproape de 50 de metri unul de celălalt.

Pe locul competiției din pasajele care leagă diferite zone de pescuit, cu o lățime mai mică de 50 m, sportivul care pescuiește în pasaj trebuie, atunci când o altă barcă se apropie de zona de apă adiacentă pentru a o tranzita, să se oprească din pescuit și să lase barca să treacă, după care poate continua să pescuiască.

Echipajului care se deplasează în acest pasaj pe o barcă cu motor, în zona sportivului care pescuiește, îi este interzis deplasarea în glisaj, staționarea la o distanță mai mică de 50m și apropierea de barca altor concurenți.

6.9. În cazul unei defecțiuni a bărcii în timpul competiției, sportivii au dreptul la asistență tehnică cu notificarea arbitrului, care este obligat să ia măsurile necesare.

6.10. După semnalul „Finalizare”, timpul alocat pentru revenirea la punctul de start / final este determinat pentru fiecare etapă individual (vezi anexa Nr.1) și se încadrează în regulamentul de desfășurare a competiției. În caz de întîrziere, captura turului va fi anulată.

6.11. Concurenților nu li se permite să se apropie reciproc pe bărci (converg pe laturi) până la sfârșitul manșei.

6.12. Cantitatea de pește capturat de sportivi nu este limitată, însă puncteaza 5 capturi cele mai mari.

6.13. Captura se măsoară cu o riglă specială oferită de organizatori, se fotografiază cu ajutorul Smartphone pe sistemul de operare Android (nu mai puțin de 5.0), se predă arbitrilor spre acceptare prin intermediul aplicației preinstalată „FRSU Competition” .

6.14. Concurenții trebuie sa asigure filmarea video a întregii runde, cu ajutorul „Cameră de acțiune” pentru înregistrarea video, astfel încât fiecare captură expediată spre acceptare, să poată fi confirmată video.

6.15. Se iau în considerare numai speciile de pești răpitori, cu un total de 10 cele mai mari bucăți pe tur:

Știuca – de la 40cm,

Șalău – de la 40cm,

Avat - de la 40cm,

Clean - de la 30cm,

Biban – de la 25cm,

Lungimea peștelui este măsurată de la începutul botului până la sfârșitul aripii caudale, inclusiv, se măsoară în centimetri pe grila oficială a FRSU prestată de organizatori; măsurătorile este reglementată de regula rotungirii întregi, (de exemplu, dacă lungimea peștilor este cuprinsă între 30,0 și 30,4 cm, acesta va fi numărat ca 30 cm; dimpotrivă, o lungime cuprinsă între 30,5 și 31,0 cm va fi considerată ca fiind de 31 cm). Rotunjirea nu se aplică dimensiunii minime a peștilor, adică dacă dimensiunea minimă a știucii în competiții este de 40 cm și sportivul a prins o știucă 39,8 cm, atunci aceasta stiuca nu este acceptata.

6.16. Peștele prins cu o nălucă  care în timpul drilului se afla în zona capului peștelui (nu mai jos de capacele branhiale ale peștilor) punctează. Dacă naluca este mai jos de aripile branhiale, peștele se eliberează fără a fi predat spre aprobare.

6.17. Concurenților LE ESTE INTERZIS:

- să utilizeze năluci folosind pești vii și morți;

- să folosească mai mult de 1 (o) nălucă pe lansetă;

- să încalce granițele desemnate a zonei competițiilor pe rezervorul acvactic;

- să animeze năluca vertical;

- să tracteze sau să fie tractat de alte bărcii fără anunțarea în prealabil a arbitrului șef;

- trolling, este interzisă aflarea nălucii în apă în timp ce barca se deplasează;

- să se afle în zona competiției fără echipamentele de salvare a vieții;

- să acosteze la țărm fără permisiunea arbitrului.

- să încalce limita de viteză;

- să pescuiască cu alte modalități diferite de spinning;

- să înceapă pescuitul înainte de începerea competiției (semnal de start);

- să continue să pescuiască după încheierea competiției (semnal de finalizare);

- să accepte ajutor de la persoane neautorizate, dacă nu este asociat cu acțiuni de salvare.

- să accepte sau să transfere peștele capturat de la alți participanți sau terți;

- să utilizeze substanțe toxice sau otrăvitoare care pot duce la moartea sau boala peștilor;

- să aprindă ruguri în locuri neechipate, să consume alcool în timpul competiției;

- la extragerea peștelui din apă, este interzisă utilizarea căngilor, se recomandă minciocul;

6.18 Premierea sportivilor face parte integrantă din competiție, astfel încât echipajele care nu sunt pe deplin prezente la ceremonia de închidere vor fi penalizate prin adăugarea a 5 (cinci) puncte la clasamentul sezonului curent.

 

Participanții SE OBLIGĂ:

- să respecte regulile de conduită pe bazinele acvatice și măsurile de siguranță;

- să respecte regulile concursului și prevederile acestui regulament;

- să respecte normele morale și etice de comportament în societate;

- să fie echipat corespunzător pentru o participare sigură la competiții;

- să respecte necondiționat ordinele și instrucțiunile arbitrilor;

- în caz de înrăutățire a stării de sănătate, informați urgent arbitrul șef.

- este obligatoriu să fie prezenți la ceremonia de deschidere și închidere a competiției și la ceremonia de premiere.

6.19. Totalizarea rezultatelor:

Locul ocupat în runde este determinat de suma lungimilor fiecărui pește. (De exemplu: o știucă de 50 cm și doi bibani de 25 cm și 27 cm sunt egale cu 50 + 25 + 27 = 102 puncte). În caz de capturi egale, locul echipei este determinat de media aritmetică a locurilor pretendente (de exemplu la locul 2 si 3 pretind 2 echipe cu puncte egale, atunci ambele ocupa locul 2,5). În caz ca participanții au rezultatul zero, se calculeaza media aritmetică a locurilor pretendente cu rezultat zero +1 (De exemplu: 4 din 10 echipe au rezultatul zero, atunci (7+8+9+10:3)+1=9,5).

Сâștigătorii etapei sunt determinați de cea mai mică sumă de locuri ocupate pe parcursul a 2 runde. Adică, cu cât această sumă este mai mică, cu atât este mai mare locul. În caz de de egalitate, prioritate are echipa care are o suma a punctelor din runde mai mare. În caz de egalitate si la al doilea criteriu, prioritate are echipa care a acumulat mai multe puncte în turul doi.

Organizatorii își rezervă dreptul de a ajusta rezultatele competiției în caz de încălcări semnificative în urma studiul videoclipului în termen de două săptămâni de la anunțarea rezultatelor. Decizia privind ajustarea este luată de arbitrul șef al competiției și aprobată de organizatorii competitiei.

6.20. Totalizarea rezultatelor Campionatului Moldovei

Ratingul final este calculat din suma a 2 punctaje de rating: primul punct de rating este calculat pentru prima competiție oficială, al doilea pentru a doua.

Scorul clasamentului pentru fiecare competiție (etapă) oficială este calculat după cum urmează:

S = L / NE

Unde:

S – scor  în rating;

L - locul echipajului în protocolul final al etapei;

NE - numărul de echipaje care au participat la competiție.

Dacă echipajul nu a participat la una dintre competiții, scorul său de rating pentru această competiție se calculează după cum urmează:

S = (NE+1) / NE.

Dacă scorul final de rating de 2 sau mai multe echipaje coincide, echipa cu suma totala a punctelor acumulate în amblele etape oficiale a camionatului va ocupa locul mai înalt.

Dacă și suma punctelor coincide, de asemenea, pentru fiecare echipa se determină cel mai mare (în lungime) pește capturat pe parcursul anului (în timpul a două competiții oficiale), echipajul cu cea mai mare lungime a celui mai mare pește ocupă locul cel mai mare.

Notă: numai acele echipaje sunt permise la calificare, ai căror ambii membri sunt membri activi ai Federației Naționale de Pescuit Sportiv și Amator din Republica Moldova. Înlocuirea unui sportiv din echipajul existent în sezonul curent este permisă numai de un sportiv  membru al aceluiași club sportiv, iar pentru a menține calificativul de „echipaj”, sportivul care a venit să înlocuiască nu ar trebui să participe la o altă etapă a campionatului curent.

Numărul de etape pe an este determinat de la an la an individual și se încadrează în reglementările privind desfășurarea competiției (vezi anexa Nr.1), dacă numărul or depășește două etape,în calcul se ia cele mai bune rezultate din toate rezultatele obținute.

6.21. Sancțiuni aplicabile sportivilor:

- Sportivilor sau echipelor care întârzie la înregistrare nu li se permite să concureze, iar taxa de înscriere nu li se restituie.

Pentru încălcările specificate în clauza 6.17, participanții sunt supuși unui „Avertisment”.

- Participanților care au început să pescuiască  sau să încerce să pescuiască înainte de semnalul „Start” li se permite să concureze, dar rezultatele rundei sunt anulate. Peștele capturat de ei trebuie eliberat înainte de semnalul „Start”. Sportivii (echipele) sunt avertizați.

- Pescuitul după semnalul Final este un avertisment. Cel mai mare pește este scos din captură.

- Dacă echipajul întârzie la sosire în perimetrul start/final până la 15 minute - se adaugă 2 puncte de penalizare (coboară cu 2 locuri mai jos în tabelul) la rezultatul rundei date, în cazul unei întârzieri pentru o perioadă mai lungă - rezultatul rundei nu este numărat și echipajul primește ultimul loc.

- Peștii trimiși spre inspecție prin intermediul applicației FRSU sau VIBER mai mici decât dimensiunea permisă, lungimea pătrată este dedusă din numărul total de puncte (este permisă o eroare de cel mult 1mm)

- În cazul unei defecțiuni tehnice a navei, timpul de sosire pentru acestă echipaj rămâne neschimbat, iar în cazul întârzierii i se aplică toate sancțiunile, conform regulilor. Alt echipaj dacă acordă asistență acestei echipe, are dreptul de a oferi asistență acestui echipaj în timpul turului, inclusiv, dacă este necesar, remorcarea și nu este sancționat pentru întărziere. Este necesar să se informeze arbitrul-șef.

-Pentru încălcarea limitei de viteză în zona de concurs și nerespectarea altor reguli de siguranță pe apă, crearea unor situații care amenință viața și sănătatea sportivilor, făptașii sunt eliminați din competiție. Rezultatele etapelei vor fi anulate și se va face o propunere de descalificare pentru restul sezonului.

- Echipajul observat în fabricarea rezultatelor, pești prinși în afara rundei sau neregulamentar, transmiterea peștelui către un alt echipaj, este eliminat din competiție și este propus spre descalificare pe viață.

- Pentru încălcări minore ale regulilor, arbitrul poate face o observație. Două observații într-o singură rundă sunt un avertisment.

- Pentru două avertismente, rezultatele rundei curente, în care a fost primit al doilea avertisment, sunt anulate. Cu toate acestea, rezultatele rundelor anterioare sunt păstrate.

- Sancțiunea „Avertisment” emisă unui sportiv sau unei echipe este valabilă pe parcursul întregii etape a competiției.

La primirea celui de-al treilea avertisment în timpul etapei, contravenientul este eliminat din competiție, rezultatele etapei sunt anulate.

-Toate observațiile, avertismentele și încălcările regulilor sunt înregistrate de arbitru.

-Un sportiv poate fi eliminat din competiție pentru comportament nesportiv, inclusiv pentru consum excesiv de alcool.

- Propunerea de descalificare a unui sportiv este făcută de arbitrul șef.

6.22. Alte condiții:

În cazul unei furtuni, competiția se încheie imediat, sportivii trebuie să se adăpostească pe mal. Dacă condițiile atmosferice nu se îmbunătățesc sau rutina zilnică nu permite continuarea competiției, atunci competiția este considerată valabilă dacă durata sa a fost de cel puțin ½ din timpul alocat.

Participantul este obligat să cunoască și să respecte Regulile pescuitului recreativ și sportiv și regulile competiției. Pentru încălcarea regulilor competiției, sportivul este sancționat sub formă de observații sau retragere din competiție.

Cu acordul majorității membrilor, comisiei de arbitraj li se permite la fața locului să facă modificări la Regulamentul privind desfășurarea concursului (amânarea orei de începere, schimbarea duratei etapei etc.).

Deciziile cu privire la toate aspectele controversate care nu sunt reflectate în prezentul regulament sunt luate de arbitri și, în caz de dezacord al sportivului, sunt supuse ședinței juriului.

Decizia juriului este definitivă.

6.23. Contestații:

-Fiecare participant la competiție are dreptul să depună contestație. Contestația trebuie depusă în scris.

- Contestațiile sunt acceptate în cel mult 30 de minute de la anunțarea rezultatelor finale competiției. Deciziile cu privire la contestații, cu excepția alocării locurilor, vor fi luate de membrii juriului înainte de aprobarea rezultatelor concursului.

- la depunerea unei contestații, un participant sau o echipă plătește un depozit în cuantumul taxei de intrare.

Dacă contestația este confirmată, depozitul va fi rambursat. În cazul respingerii contestației, depozitul nu va fi rambursat.

-participantul care a depus o contestație (sau un reprezentant al echipei care a depus o contestație) trebuie să fie prezent la ședința juriului atunci când se analizează contestația.

- decizia cu privire la contestație se ia printr-un vot deschis al juriului cu majoritatea voturilor.

- decizia juriului cu privire la contestație este definitivă.

- membrii juriului, care au informații despre încălcări, au dreptul de a le prezenta examinarii comitetului juriului fără un protest scris, contestatie și plata taxelor.

 

  1. ECHIPAMENTE ELECTRONICE

Secțiunea camerei de acțiune

7.1. Sportivii trebuie să utilizeze doua „camere de acțiune” personale. „Camerele de acțiune” în timpul fotografierii vor fi situate exclusiv pe sportivi sau pe ambarcațiune. Sportivii aleg compania - producătorul, modelul camerei și proprietățile sale, la discreția lor. Principala cerință din partea organizatorilor competiției este capacitatea „camerei de acțiune” de a filma 6 ore de videoclip fară întrerupere, în orice condiții meteorologice, în orice calitate, dar care va permite arbitrilor să vadă imagini care arată cum a fost prins și eliberat peștele, precum și momentele de soluționare a disputelor. Videoclipul înregistrat pe cameră trebuie înregistrat pe un card de memorie MicroSD, care este furnizat organizatorilor la cererea arbitrului-șef. TIMPUL PE VIDEO TREBUIE SĂ COINCIDĂ TIMPULUI ACTUAL.

7.2. Organizatorii competiției, în persoana arbitrului șef, trebuie să preia carduri de memorie de la „camerele de acțiune” după fiecare rundă de la următoarele echipaje: sportivi care au ocupat primele trei locuri în rundă, sportivi care au ocupat primele 3 locuri a etapei, sportivi implicați în dispute.

7.3. Dacă videoclipul furnizat de echipaj nu confirmă faptul capturii peștilor din fotografia transmisă prin intermediul aplicației FRSU sau VIBER, acești pești nu vor fi luați în calcul.

7.4. Videoclipul realizat de participanții la competiție și furnizat de aceștia comisiei de arbitri  în confirmarea capturii este proprietatea lor și nu poate fi folosit în alte scopuri fără acordul participanților. În cazul utilizării înregistrării video în orice scop fără acordul participanților, persoana care a făcut o astfel de utilizare va fi trasă la răspundere în conformitate cu legislația actuală a Republicii Moldova.

7.5. Doar organizatorii au dreptul de a folosi videoclipul sportivilor furnizați arbitrilor pentru a produce video material dedicat competiției curente pentru plasare pe internet sau pe canale de televiziune, cu menire de dezvoltare și promovare a pescuitului sportiv în Republica Moldova.

7.6. Arbitrilor li se interzice să dezvăluie în vreun fel sau altul unor terți fără acordul scris al participanților orice date care le-au fost cunoscute în timpul competițiilor sportive și care au fost înregistrate de participanți (prin înregistrare video și foto; de către navigatorii GPS și alte dispozitive), care permit determinarea numărului de capturi, identificarea uneltelor de pescuit și stabilirea locației de pescuit. Înainte de începerea concursului, comisia de arbitri și membrii juriului completează și semnează un angajament personal de a nu divulga informațiile specificate în acest paragraf. În cazul divulgării informațiilor către terți fără acordul participanților, comisia de Arbitru superior și arbitri sunt răspunzători conform legislației actuale din Republica Moldova.

7.7. Sportivii păstrează videoclipul primei runde până la anunțarea rezultatelor oficiale din prima rundă și video din a doua rundă înainte de anunțarea rezultatelor oficiale din runda a doua pe mijlocul de stocare utilizat în rundă și timp de două săptămâni după anunțarea rezultatelor oficiale ale competitia pe orice alt dispozitiv de stocare.

  1. FOTOFIXAREA CAPTURII

8.1. Aplicatia FRSU oferă sportivilor acces la aplicația brevetată pentru smartphone-uri „FRSU Competition”, care rulează pe platforma Android. Smartphone-urile de pe sistemul de operare Android (nu mai puțin de 5.0) sunt din dotarea sportivilor.

8.2. Toți concurenții au acces la aplicație după extragerea la sorți din ajunul concursului. Funcțiile principale ale aplicației: fotografiați captura cu un smartphone și trimiteți-o arbitrului. În timpul rundei, după prinderea peștilor, sportivii măsoară peștele pe o riglă emisă de organizatori și dacă peștele îndeplinește dimensiunea minimă conform regulamentului, sportivii trebuie să deschidă aplicația pentru smartphone „FRSU Competition”, să intre în eveniment (competiție în care sportivul participă) și faceți click pe buton pentru a face o fotografie. După aceea, sportivul are posibilitatea de a vizualiza fotografia și dacă calitatea fotografiei nu îndeplinește cerințele regulilor are posibilitatea de a face din nou o fotografie. După ce sportivul s-a asigurat că fotografia respectă regulile fotografiei, trebuie să facă click pe „Trimite”. După aceea, fotografia va apărea în linia „Fotografii de trimis”, iar după trimitere va merge la linia „Trimis”. În fotografie îi puteți citi starea: 

  1. „Așteptare” (fotografie trimisă, primită de Arbitrul principal, dar neverificată) 
  2. „Verificată” (fotografie verificată și evaluată de arbitru, pești acceptați pentru credit) 
  3. „Respins” (nu corespunde cerințelor)

(Pește neacceptat în absența internetului, fotografia va fi în linia „Foto de trimis” și va fi trimisă când reapare internetul, până în momentul în care vă puteți conecta la WIFI sau Mobile-Internet.

8.3. După ce sportivii au făcut o fotografie a peștilor de pe riglă, trebuie să elibereze imediat peștele înapoi în lac. Este interzisă depozitarea peștelui în barcă după realizarea fotografiilor și prinderea a aceluiași pește din nou.

8.4. După finalizare, sportivii au 30 de minute să se conecteze la Internet și să trimită fotografii care nu au putut fi transmise pe parcursul rundei. Arbitrii publică apoi un protocol preliminar pentru o verificare de control cu ​​sportivii asupra numărului de pești pentru a preveni pierderile din cauza problemelor tehnice. Sportivii au dreptul, în termen de 120 de minute de la publicarea protocolului preliminar, să declare o discrepanță în numărul de pești din protocol și să furnizeze dovezi.

8.5. Utilizatorul aplicației „Competiții FRSU” poate fi un singur sportiv, care este numit fotograf în administrarea aplicației, conform cererii depuse anterior. În cazul unei defecțiuni neașteptate a smartphone-ului în timpul competiției, sportivii au dreptul să înlocuiască utilizatorul aplicației făcând o cerere către arbitrul șef. Pentru a efectua această procedură, acestea trebuie să se afle în zona de acces la Internet.

8.6. Reguli de fotografiere: la măsurare, peștele se află pe partea dreaptă în poziția naturală a maxilarului, iar vârful botului trebuie fixat pe bara din față a riglei (de unde începe numărătoarea inversă), smartphone-ul ar trebui să fie situat în centrul peștilor în timpul fotografierii. Aceste detalii ar trebui să fie vizibile în fotografie, precum și figuri clar vizibile. Deschiderea forțată a maxilarului este interzisă.

8.7. Dacă sportivii au prins un pește care depășește 1m, trebuie să anunțe arbitrul șef și sa-i ofere posibilitatea de a efectua procedura de măsurare a peștilor mai mult de 1m. Arbitrii folosesc „ruleta” obișnuită, cu o fotografie în aplicația FRSU a participanților.

 

  1. ASIGURAREA PARTICIPANȚILOR.

Participarea la concurs se realizează numai dacă există un acord (original) privind asigurarea: accidente, viață și sănătate sau o poliță de asigurare de sănătate.

Participanții care nu au un contract (sau poliță) de asigurare nu au voie să concureze.

Decorarea câștigătorilor și premianților

Membrii echipajului care au câștigat premii (1, 2, 3) primesc medalii, diplome și premii memorabile.

Cea mai mare captură, statuetă, diplomă și premiu comemorativ.

Sponsorii competiției au dreptul de a stabili premii suplimentare în diferite categorii la discreția lor.